dinsdag 3 november 2020

Weerstand Indiër tegen Corona

In India zijn relatief minder coronadoden gevallen, zo meldt rtl-nieuws.

Ondanks de vele besmettingen, overlijden in India procentueel minder mensen. Hoe is dit mogelijk?

  • Om te beginnen wordt het aantal doden minder nauwkeurig genoteerd, dus er kan sprake zijn van een vertekend beeld.
  • Daarnaast is de samenstelling van de bevolking anders dan die van bijvoorbeeld Nederland. In Nederland is een groter deel van de bevolking ouder en juist dit segment wordt zwaarder getroffen door Corona.
  • Tevens is gebleken dat leptine-productie bij overgewicht een rol speelt bij een heftiger verloop en Indiërs hebben minder vaak obesitas dan Nederlanders.

Toch lijkt er nog iets anders te spelen, namelijk hygiëne. In Nederland is hygiëne een hoog goed, terecht, het heeft al vele levens gered. Toch rijst steeds vaker de vraag of we niet te schoon leven. Raakt ons immuunsysteem niet in de war door al dat lanterfanten? Hoe zit het met de microben (de 'beestjes' die op ons leven die zo klein zijn dat je een microscoop nodig hebt om ze te zien) in onze darmen en op onze huid? Raken wij de goeden, degenen zonder wie we eigenlijk niet kunnen, niet kwijt door het gebruik van onaangetast voedsel en overmatig handen wassen? 

Gedacht wordt dus dat de Indiërs weerbaarder zijn tegen Corona. Hun immuunsysteem is in topconditie door het dagelijks trotseren van vervuild drinkwater en voedsel dat niet pluis (maar wel pluizig?) is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat alle Indiërs met een zwak immuunsysteem door deze barre omstandigheden aan infectieziekten zijn overleden en degenen met een sterk immuunsysteem over zijn. 

Hoe boost je je immuunsysteem?
Daar heeft rtlnieuws het een en ander over geschreven. Hierbij uitgewerkt met mijn visie eraan toegevoegd:
Om te beginnen zou ik het niet je immuunsysteem boossten noemen. Gewoon, zorgen dat het naar behoren werkt.

Kurkuma en gember zij 2 wortels die inmiddels bij velen bekend zijn. Je kunt ze beiden vers kopen of gedroogd en vermalen als poeder. Je kunt er thee van maken of het verwerken in gerechten.

Dat zijn dus de wortels, misschien zijn er nog andere wortels die ook een positief effect hebben maar waar niet over gesproken wordt? De huis tuin en keuken-wortel?

Daarna wordt begonnen over bladgroenten, de bladeren dus. Denk aan spinazie. Hebben we dan de stengels niet overgeslagen? Of zijn bleekselderij en rabarber niet gezond en goed voor het immuunsysteem? Er zitten zeker wel anti-oxidanten in en resveratrol is ook een anti-oxidant.

Vervolgens komt er een rijtje vitamines, alsof niet alle vitamines gezond en goed voor je afweer zijn. Voeding met vitamine A, B6, B11 en B12. Dan wordt naar aanleiding van deze vitamines vis, eieren, volkoren producten, fruit, groene groenten, vlees en zuivel genoemd.

En peulvruchten en noten en zaden worden niet genoemd, evenals overige wortels en gekleurde groenten. Zullen we die niet laten staan? Het gaat om de totale voeding, niet om gedeeltes van de voeding.

Hygiëne
Over al dan niet schoon leven gesproken: er zijn van die onderzoeken die tot conclusie hebben dat je, wat betreft microben, beter aan de wc-bril of aan een halve schoenzool kan likken dan dat je een handje nootjes in een café neemt. Alsof je een halve zool bént. Welke wc-bril zouden ze voor het onderzoek gebruikt hebben? Vast niet de bril van de kroeg waar de nootjes geserveerd werden.

Ik zou geen gekke dingen gaan doen om ook weerbaarder te worden. Niet minder schoon gaan leven. Wil je proberen om wat meer met microben in aanraking te komen, zonder een zool of wc-bril te likken? Er zijn andere methodes. Je kunt bijvoorbeeld vaker gefermenteerd voedsel eten, zoals:

Let goed op wat je koopt, sommige producten worden kunstmatig zuur gemaakt in plaats van gefermenteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...