woensdag 4 november 2020

Als een kieviet ondanks COVID? Resveratrol

P. van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMCG, liet weten dat resveratrol mogelijk een positief effect heeft op het verloop van COVID-19. 

Best logisch, het is ten slotte een der vele antioxidanten.

Resveratrol werkt, evenals andere polyfenolen, ontstekingsremmend en anticarcinogeen. Bovendien vangen antioxidanten als resveratrol een overmaat aan vrije radicalen weg. Dat is goed, want vrije radicalen zijn slecht, toch? 

Nee, vrije radicalen vangen bacteriën en virussen, best een
nuttig klusje. Echter, een overschot aan vrije radicalen zorgt ervoor dat je ziek kunt worden. Fijn dus, dat er antioxidanten in voeding zitten om de overmaat aan vrije radicalen weg te vangen. Er is niets mis met vrije radicalen
, zolang ze maar in balans zijn met de antioxidanten.

Vanwege deze Groningse boodschap, was er meteen een run op de supplementen, niet op druiven ofzo. Best bijzonder. Polyfenolen komen voor in groenten en fruit. Resveratrol is te vinden in tal van voedingsmiddelen, zoals bosbessen en pinda's, Japanse duizendknoop, rode druiven en producten daarvan, zoals rozijnen. De meeste Nederlanders eten te weinig groente en fruit, ze zouden dat beter ook kunnen aanpakken als ze toch die pilletjes gaan halen.

Resveratrol heeft overigens nog meer bijzondere eigenschappen. Hierdoor zou het kunnen beschermen tegen diverse chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten (HVZ), kanker, leveraandoeningen, obesitas, diabetes, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Gezond eten is zo gek nog niet.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...