Waarom de vraag welke kleur paprika je het beste kunt eten niet relevant is...
Paprika's
zijn er in het rood, oranje, groen en geel, maar ook in andere kleuren, paars
bijvoorbeeld. De groene zijn nog niet rijp, maar wel eetbaar voor de
liefhebber. Ze hebben een bittere smaak. Volledig rijpe paprika’s zijn juist
lekker zoet.
Ze zijn
verwant aan chilipepers en tomaten. Ze behoren, evenals aardappel en aubergine,
tot de nachtschadefamilie. Je kunt ze rauw eten, bakken of koken. Tevens kan
het gedroogd en tot poeder gemalen worden.
Nutriënten
Ze bestaan voor ongeveer 92% uit water en zijn caloriearm. Denk daarom niet dat ze niet voedzaam zijn. Ze bevatten vezels en veel antioxidanten, waaronder vitamine C. Paprika is een van de rijkste bronnen vaan vitamine C. Bovendien bevat het kalium en de vitamine B6, E, K, B11 (foliumzuur) en provitamine A (bètacaroteen).
Kleuren
Paprika's
zijn rijk aan verschillende antioxidanten, deze geven de paprika’s hun kleur.
- Capsanthine, komt vooral voor in rode paprika's.
- Carotenoïden, vooral aanwezig in rijpe paprika’s.
- Luteïne, komt voor in groene en zwarte paprika's, maar niet in rijpe paprika's. Het heeft een positief effect op de ooggezondheid.
- Luteoline, komt in rood, oranje, geel en in mindere mate in groen voor.
- Violaxanthine, vooral aanwezig in gele paprika's.
- Quercetine, in gele en groene paprika.
Waar is dat goed voor?
Vanwege al deze nutriënten zou je kunnen stellen dat het eten van paprika goed is voor witte en rode bloedcellen. Voor het immuunsysteem dus en voor het zuurstoftransport. Het helpt bij de regulatie van de bloedstolling en helpt de botten gezond te houden. De nutriënten uit paprika zijn essentieel om hart, zenuwen en spieren gezond te houden.
En dan de antiocidanten, die zijn al uitgebreid onderzocht. Toch is nog lang niet alles bekend. Het zijn plantaardige
stoffen die in verband worden gebracht met veel gezondheidsvoordelen. Een hoge
consumptie van groente en fruit is in verband gebracht met een verminderd
risico op veel chronische ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.
Daarnaast
kunnen paprika's nog andere gezondheidsvoordelen hebben.
Luteïne en
zeaxanthine, carotenoïden die in relatief grote hoeveelheden in paprika’s voorkomen,
beschermen het netvlies tegen oxidatieve schade.
Bij bloedarmoede
is sprake van een verminderd vermogen van ons bloed om zuurstof te vervoeren
wat leidt tot zwakte en moeheid. IJzertekort is een mogelijke oorzaak. Vitamine
C verhoogt de opname van ijzer, en rode paprika is rijk aan vitamine C én aan
ijzer, een goede combi dus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten