woensdag 27 januari 2021

Stop niet bij rood, eet het hele stoplicht

Waarom de vraag welke kleur paprika je het beste kunt eten niet relevant is...

Paprika's zijn er in het rood, oranje, groen en geel, maar ook in andere kleuren, paars bijvoorbeeld. De groene zijn nog niet rijp, maar wel eetbaar voor de liefhebber. Ze hebben een bittere smaak. Volledig rijpe paprika’s zijn juist lekker zoet.

Ze zijn verwant aan chilipepers en tomaten. Ze behoren, evenals aardappel en aubergine, tot de nachtschadefamilie. Je kunt ze rauw eten, bakken of koken. Tevens kan het gedroogd en tot poeder gemalen worden.

Nutriënten

Ze bestaan voor ongeveer 92% uit water en zijn caloriearm. Denk daarom niet dat ze niet voedzaam zijn. Ze bevatten vezels en veel antioxidanten, waaronder vitamine C. Paprika is een van de rijkste bronnen vaan vitamine C. Bovendien bevat het kalium en de vitamine B6, E, K, B11 (foliumzuur) en provitamine A (bètacaroteen).

Kleuren

Paprika's zijn rijk aan verschillende antioxidanten, deze geven de paprika’s hun kleur.

  • Capsanthine, komt vooral voor in rode paprika's.
  • Carotenoïden, vooral aanwezig in rijpe paprika’s.
  • Luteïne, komt voor in groene en zwarte paprika's, maar niet in rijpe paprika's. Het heeft een positief effect op de ooggezondheid.
  • Luteoline, komt in rood, oranje, geel en in mindere mate in groen voor.
  • Violaxanthine, vooral aanwezig in gele paprika's.
  • Quercetine, in gele en groene paprika.

Waar is dat goed voor?

Vanwege al deze nutriënten zou je kunnen stellen dat het eten van paprika goed is voor witte en rode bloedcellen. Voor het immuunsysteem dus en voor het zuurstoftransport. Het helpt bij de regulatie van de bloedstolling en helpt de botten gezond te houden. De nutriënten uit paprika zijn essentieel om hart, zenuwen en spieren gezond te houden.

En dan de antiocidanten, die zijn al uitgebreid onderzocht. Toch is nog lang niet alles bekend. Het zijn plantaardige stoffen die in verband worden gebracht met veel gezondheidsvoordelen. Een hoge consumptie van groente en fruit is in verband gebracht met een verminderd risico op veel chronische ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.

Daarnaast kunnen paprika's nog andere gezondheidsvoordelen hebben.

Luteïne en zeaxanthine, carotenoïden die in relatief grote hoeveelheden in paprika’s voorkomen, beschermen het netvlies tegen oxidatieve schade.

Bij bloedarmoede is sprake van een verminderd vermogen van ons bloed om zuurstof te vervoeren wat leidt tot zwakte en moeheid. IJzertekort is een mogelijke oorzaak. Vitamine C verhoogt de opname van ijzer, en rode paprika is rijk aan vitamine C én aan ijzer, een goede combi dus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...