donderdag 17 december 2020

Meer peer

 Het is weer stoofpeertjes-tijd.

Door de appels vergeten we de peren weleens, maar ze zijn zeer voedzaam. Peren bevatten weinig calorieën, veel water en zitten boordevol vezels. Goed dus voor tijdens een afslankdieetdieet. Door de vezels en het water zit je vol, terwijl je toch maar weinig calorieën binnen hebt. En wie vol zit maalt niet om eten.

Echter, dat is lang niet het enige waar peren goed voor zijn.

Er zit dan wel bijna geen eiwit in, ze zijn wel rijk aan onder andere foliumzuur, vitamine C, koper en kalium. Ze bevatten ook allerlei antioxidanten, waaronder polyfenolen.

Daarbij bevatten peren oplosbare en onoplosbare vezels (waaronder pectine), essentieel zijn voor een goede darmwerking. Door peren wordt zo niet alleen verstopping wordt voorkomen. Vezels dienen tevens als voeding voor gunstige darmbacteriën, het zijn prebiotica. Een betere weerbaarheid tegen ziekteverwekkers en gezond oud worden zijn in verband gebracht met prebiotica. Verder zorgen vezels dat koolhydraten meer geleidelijk worden opgenomen, zodat de bloedsuikerspiegel niet te snel stijg en meer constant is.

Peren bevatten allerlei heilzame plantaardige stoffen.

·        Flavonoïden uit peren die helpen overmatige ontstekingsreacties te voorkomen  en het risico op ziekte verminderen. Veel flavonoïden in de voeding is in verband gebracht met een kleiner risico op hartaandoeningen en diabetes mellitus.

·        Anthocyaninen uit peren die er roodachtig uitzien, zijn goed voor het hart. *rood hartje*

·        Lutheïne en zeaxanthinen uit groene peren zijn goed voor de ogen. *groene ogen*

·        Procyanidine uit peer kan helpen het hartweefsel soepel te houden en LDL en HDL in balans te brengen.

·        Quercetine uit peer in goed voor het hart, omdat het ontstekingen, bloeddruk en cholesterol vermindert. Bovendien wordt aangenomen dat regelmatige inname van peren en ander witvlezig fruit het risico op een beroerte verlaagt.

 

Peer is dus uitermate geschikt voor mensen met een appelfiguur.

Houdt je niet vanpeer? Probeer dan eens peer/appel/dadelstroop of deze heerlijke peer-kaneel-honingthee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...