dinsdag 22 december 2020

Melk voor je melk tegen allergie

Kinderen van melk-drinkende borst-voedende vrouwen lopen een verminderd risico om een allergie te krijgen.

Dit is gebleken uit een Zweeds onderzoek. Er werd vastgesteld dat moeders van niet-allergische eenjarige kinderen meer koemelk consumeerden tijdens de borstvoeding dan moeders van allergische eenjarige kinderen. Dat dit verband duidelijk is, betekent natuurlijk niet dat allergieën op die manier altijd voorkomen kunnen worden.

Een mogelijke verklaring is dat via de melk stoffen in de borstvoeding komen die het immuunsysteem van het kind stimuleren. Deze stimulatie van het immuunsysteem is nodig om tolerantie voor verschillende voedingsmiddelen te ontwikkelen. Vroeg contact met micro-organismen lijkt nodig voor een goede start van de ontwikkeling van het immuunsysteem. Door de hygiëne van vandaag de dag, zijn er andere manieren nodig. Stoffen via de borstvoeding kan zo’n manier zijn.

Hoe het kan dat melk dit preventieve effect heeft tegen allergieën, is nog niet vastgesteld. Jammer, voor degenen onder ons die geen melk lusten of willen.

Een hypothese is dat koemelk iets bevat, bijvoorbeeld het vet of het eiwit, dat het immuunsysteem van het kind activeert en helpt om tolerantie te ontwikkelen. Maar het effect kan ook indirect zijn. Hogere inname van melkvetten kan bijvoorbeeld leiden tot een lagere inname van meervoudig onverzadigde vetten. Veel meervoudig onverzadigd vet in de voeding van een borst-voedende moeder kan  mogelijk de rijping van het immuunsysteem van een kind op jonge leeftijd tegengaan.

Mia Stråvik, Malin Barman, Bill Hesselmar, Anna Sandin, Agnes E. Wold, Ann-Sofie Sandberg. Maternal Intake of Cow’s Milk during Lactation Is Associated with Lower Prevalence of Food Allergy in OffspringNutrients, 2020; 12 (12): 3680 DOI: 10.3390/nu12123680







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...