dinsdag 3 november 2020

Kroontje voor vitamine D

Het zal maar de kroon op je werk zijn als onderzoeker: vitamine D slikken helpt in de strijd tegen Corona. Natuurlijk, zoals alle vitamines en mineralen, die je nou eenmaal nodig hebt.
Hoe gezonder je eet, hoe groter de kans dat je gezond bent. Is dat niet heerlijk? Een kroontje voor vitamine D, moeten we dit slikken? Nee, ik denk niet dat vitamine D de koningin boven andere vitamines en mineralen is. Er moet voorzichtig omgesprongen worden met in het wilde weg suppleren. Eerst je leefstijl op orde, dan komt pas suppletie aan de orde.

Hoe kom ik aan vitamine D?
Wat hoort er buiten gezond eten en voldoende bewegen eigenlijk nog meer bij een gezonde leefstijl? Juist, buitenlucht.
Laat nou juist die buitenlucht de grootste leverancier van vitamine D zijn. Onder invloed van buitenlucht, kan ons lichaam vitamine D aanmaken.
Verder zit vitamine D in (vette) vis, vlees, zuivel en eieren.

Kom ik tekort?
Elke dag dat je te kort buiten hebt gelopen, kun je je afvragen of je een tekort aan vitamine D hebt opgelopen. Daarnaast kun je je afvragen of je voldoende van bovenstaande producten eet. Tevens is het belangrijk om erbij stil te staan of er sprake is van een
verhoogde behoefte. Wanneer je bijvoorbeeld een getinte huidkleur hebt, maar in Nederland woont, is het voor jouw lijf moeilijker om voldoende vitamine D aan te maken. Bovendien kunnen zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen een risico lopen op een tekort.

Hoe herken ik een tekort?
Een aantal problemen kunnen wijzen op een vitamine D tekort. Heb je deze symptomen, ga dan eerst naar de huisarts, er kan ook iets anders aan ten grondslag liggen. Het gaat om de volgende symptomen:

  • {  Vermoeidheid
  • {  Spier- en gewrichtsproblematiek (pijn, kramp en dergelijke)
  • {  Zwakke botten
  • {  Tandvleesproblemen

Wat te doen aan een tekort

  • {  Vaker naar buiten of jezelf minder bedekken als je naar buiten gaat
  • {  Suppletie met levertraan of andere supplementen
Klik hier als je online levertraan wilt bestellen, hier als je er liever een smaakje aan hebt en hier als je het het liefst in capsules hebt.

Wollen muts

Minimaal een kwartier tot een half uur naar buiten per dag zou voldoende moeten zijn om voldoende vitamine D aan te maken. Als je minder lang naar buiten gaat, kan je ervoor kiezen om je minder te bedekken. Laat je benen bijvoorbeeld eens bloot.
Koud?
Een warm hoofd en warme voeten zijn een goede start. Je hoeft heus geen geitenwollensok te zijn om er twee te dragen. Hoewel geitenwollenkleur niet zo mijn ding is. Ik houd meer van andere kleuren sokken. Bang voor jeuk, kies dan voor merino  wollen sokken. Klik hier voor mooie wollen sokken. Draag je ook nog een wollen muts, dan heeft de rest van je lijf het ook minder snel koud.
Bang voor een blaasontsteking?
In principe krijg je geen blaasontsteking van het dragen van een rok of korte broek in de winter. Krijg je toch de bibbers bij het idee? Wist je dat er ook wollen onderbroeken bestaan? Klik hier om te kijken of kopen.

Dus, een warme kruin, muts en tenen en je kan volop vitamine D aanmaken met die benen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...