dinsdag 17 november 2020

Oud rimpelig erwtje redt insuline

Insuline laat de suikers in onze lichaamscellen binnen. Wanneer insuline zijn werk niet meer goed doet, blijft het suiker in het bloed. Het kan zijn dat jouw insuline van nature laag is, maar meestal werkt insuline niet meer zo goed als je te vaak te veel suikerpieken hebt gehad. 
Een suikerpiek krijg je als je teveel zoet in één keer eet, vooral als dat zoet niet gepaard gaat met vezels.

Wanneer je lichaam niet (meer) voldoende insuline maakt, heb je Diabetes Mellitus. De suiker die je hebt opgenomen komt niet in de cellen, daar wordt het gemist. Het blijft rondwaren in het bloed en richt daar schade aan. De aders gaan een beetje kapot van binnen.

Als je Diabetes Mellitus hebt, is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk op peil te houden. 

Resistent zetmeel zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgt. Nu was al bekend dat er meer resistent zetmeel zit in aardappels en macaroni als ze voor een tweede keer zijn opgewarmd. Restjes van de vorige avond eten is dus goed voor je bloedsuiker.

Nu is ontdekt dat er veel resistent zetmeel zit in de zogenaamde supererwt. Een erwtje die iets groter, rijper en rimpeliger is dan de gewone erwt. Iets ouder dus, en wijzer. Waar het 'gewone'jongere broertje uit de supermarkt zorgt voor een suikerpiek, doet de rimpelige broer dit niet.

Waarschijnlijk gaat de industrie meel maken van deze erwten en ze in een speciale anti-diabeteslijn verwerken. Ik ben benieuwd. Als het meel eenmaal op de markt is, probeer dan eens het volgende:

Drie eieren in de blender met een courgette. Overgooien in een kom met 150g rimpelerwtenmeel. theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout) erbij en naar smaak olijven toevoegen. Bakken in een cakevorm, ongeveer een uur op 160 graden. Als een prikker er droog uitkomt, is het klaar. Beleggen met (hartig) beleg naar keuze.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...