woensdag 11 november 2020

Spruitjes voor je spruit?

Wat zou je ervan vinden als jouw kind met Sint-Maarten getracteerd werd op spruitjes? Een bittere pil? De gemeente Amsterdam vindt het wel een goed idee. En met Sinterklaas, Amsterdam, mogen we dan wel speculaas? En met kerst, wel of geen snoepkransjes in de boom. Spruiten in plaats van kerstballen?

Eerlijk gezegd doen wij niet meer zo aan dat gesnaai op feestdagen. Het maakt dat je als een Pavlov-hondje gaat vinden dat je iets lekkers moét eten als  de kerstbel het feest inluidt.

Trouwens, geloof het of niet, er bestaan kinderen die smullen van spruitjes.

Sint-Maarten is van oorsprong een bedelfeest. Vroeger was dit feest voor sommige mensen noodzakelijk om de moeilijke wintermaanden door te komen. Ze kregen dan ook geen snoepjes, daar kun je niet van leven.

Nu heeft de helft van de Nederlanders overgewicht, dus van noodzaak kan niet meer gesproken worden. De sfeer is echter leuk en daarom willen we het feest in stand houden. Maar aan snoep is ongeveer nergens in Nederland schaarste, het is goedkoop. Is dat dan wel de juiste gift voor de zang der kinderen?

Ik zou zeker de lampionnentocht in ere houden en het zingen is ook leuk. Echter, we kunnen er ook gewoon voor kiezen om iets anders te geven. Iets dat niet eetbaar is, wat muntgeld ofzo. Dan kunnen de kinderen er, in overleg met hun ouders, iets voor kopen. Dat kan dan alsnog snoep zijn.

Of nog leuker, maak er een ruilspel van zoals ook wel met de scouting gedaan wordt:

  • Je gaat zingen aan een deur
  • Je ontvangt iets dat de bewoner niet meer nodig heeft
  • dat geschenk geeft je na het zingen aan de volgende bewoner
  • deze bewoner ruilt het om voor iets anders, groters of leukers.

Wat een volwassene niet meer wil, een oude ketting ofzo, daar kan een kind heel blij mee zijn.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...