woensdag 11 november 2020

Sesam met ethyleenoxide

Ethyleenoxide (etheenoxide) in je sesam, hoe zit dat?
Melk wordt gepasteuriseerd om (schadelijke) bacteriën te doden. Pasteuriseren is het kort verhitten van vloeibare producten tot 72 graden celcius. Steriliseren is ook een optie, dan vindt er korte verhitting plaats tot boven de 100 graden celcius.

Deze methodes kunnen niet toegepast worden op bijvoorbeeld kruiden, specerijen en zaden. Maar daaruit wil men ook micro-organismen (microben, 'beestjes' kleiner dan je met het oog kunt zien) doden om de houdbaarheid te verlengen.

Deze producten worden doorgestraald. Hierbij worden de micro-organismen en eventuele insecten, larven en insecteneieren gedood door middel van gammastralen. 

Enkel de producten steriliseren is niet voldoende. Fabriek en verpakkingen moeten ook steriel zijn. Ethyleenoxide is een giftig gas dat in Nederland vrij veel werd gebruikt om bijvoorbeeld een medische spuit mee te steriliseren, dus van microben te ontdoen. Nu wordt het veel minder gebruikt.

Ik verwacht dat de sesam gewoon wordt doorgestraald. Waarschijnlijk hebben ze de fabriek, of andere delen waarmee de sesam in aanrraking is geweest gesteriliseerd met ethyleenoxide. Ethyleenoxide hecht zich over het algemeen sterk aan kunststof. Na sterilisatie met ethyleenoxide moet de kunststof goed en degelijk gelucht worden om de hoeveelheid aanwezige ethyleenoxide tot een veilig niveau te verminderen. Dit kan dagen duren. Wordt de kunststof gebruikt voor de sesam terwijl er resten ethyleenoxide aanzitten, dan kunnen de resten ethyleenoxide op de sesam komen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...