donderdag 12 november 2020

Transvetten zijn fake fats

 Volgens Scientias kan een algeheel verbod op transvetten duizenden doden door hartziekten voorkomen.

Ik ga daar niet teveel woorden aan vuil maken. Er bestaan 2 soorten transvetten, de natuurlijke uit onder andere melk en de gefabriceerde.

Die in de fabriek gemaakte transvetten blijken het monster van Frankenstein te zijn. Goed bedoeld, slecht uitgepakt. Toch kreeg eerst verzadigd vet lange tijd de schuld van de hartproblematiek. Echter, verzadigd vet heb je nodig en zolang deze in balans is met onverzadigd vet, is er niets aan de hand. Ook de verschillende soorten onverzadigd vet moeten in balans zijn. In noten zitten andere onverzadigde vetten dan in zaden, en alle verschillende zaden zijn ook niet over een kam te scheren.

Afwisseling is hier, zoals altijd, het sleutelwoord. Gebruik om deze afwisseling te verzorgen
onderstaande schema's. Neem bijvoorbeeld een cracker met pindakaas en/of notenpasta met daarop een mengsel van lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten.

Vet is altijd een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetzuren

Verzadigd vet (LDLÈ)

Onverzadigd vet (HDLÈ)

Vet vlees

Volle melkproducten

Roomboter

Volvette kaas (48+)

Kokosvet – en palmolie

Koek

Gebak

Snacks

Vis

Noten

Zaden

Pitten

Olijven

Avocado’s

Bij kamertemperatuur vloeibare oliën


Zoals je ziet staan koek, gebak en snacks bij de verzadigde vetten. Hier zitten ook vaak transvetten in, daardoor is de verwarring dat verzadigd vet slecht is misschien ontstaan.

Onverzadigde vetten in producten en oliën daarvan

omega
3

omega
6

omega
9

Lijnzaad

Koolzaad

Vis

Soja

sesamzaad

zonnebloempitten

mais

noten
pinda’s

olijf

rijst


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...