Volgens Scientias kan een algeheel verbod op transvetten duizenden doden door hartziekten voorkomen.
Ik ga daar niet teveel woorden aan vuil maken. Er bestaan 2 soorten transvetten, de natuurlijke uit onder andere melk en de gefabriceerde.
Die in de fabriek gemaakte transvetten blijken het monster van Frankenstein te zijn. Goed bedoeld, slecht uitgepakt. Toch kreeg eerst verzadigd vet lange tijd de schuld van de hartproblematiek. Echter, verzadigd vet heb je nodig en zolang deze in balans is met onverzadigd vet, is er niets aan de hand. Ook de verschillende soorten onverzadigd vet moeten in balans zijn. In noten zitten andere onverzadigde vetten dan in zaden, en alle verschillende zaden zijn ook niet over een kam te scheren.
Afwisseling is hier, zoals altijd, het sleutelwoord. Gebruik om deze afwisseling te verzorgen
onderstaande schema's. Neem bijvoorbeeld een cracker met pindakaas en/of notenpasta met daarop een mengsel van lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten.
Vet is altijd een mengsel van verzadigde en
onverzadigde vetzuren |
|
Verzadigd vet (LDLÈ) |
Onverzadigd vet
(HDLÈ) |
Vet vlees Volle melkproducten Roomboter Volvette kaas (48+) Kokosvet – en palmolie Koek Gebak Snacks |
Vis Noten Zaden Pitten Olijven Avocado’s Bij kamertemperatuur vloeibare oliën |
Zoals je ziet staan koek, gebak en snacks bij de verzadigde vetten. Hier zitten ook vaak transvetten in, daardoor is de verwarring dat verzadigd vet slecht is misschien ontstaan.
Onverzadigde vetten in producten en oliën
daarvan |
||
omega |
omega |
omega |
Lijnzaad Koolzaad Vis Soja |
sesamzaad zonnebloempitten mais |
noten olijf rijst |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten