vrijdag 20 november 2020

Exotische muggen

Exotisch staat, als je het over dames hebt, min of meer gelijk aan sexy. Ook als je 'exotisch fruit' intypt, worden aantrekkelijke plaatjes van allerlei fruitsoorten tevoorschijn getoverd.

Exotische muggen, dat is een ander verhaal. Die verstoppen zich in oude autobanden en worden zo Nederland binnengesmokkeld. Ook worden ze met Lucky bamboo plantjes geïmporteerd. 

Is dat erg? Ja, de banden nemen de muggen mee en de muggen nemen allerlei ziektes mee. Ze zijn al op 12 gemeenten in Nederland gevonden.

Welke ziektes nemen ze mee? 

Knokkelkoorts (dengue)

Als een mug het denguevirus op je heeft overgedragen, wordt je na 3-14 dagen ziek. Het kan zijn dat je er weinig van merkt, maar de volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts (tot 41 °C) met koude rillingen; algehele malaise; hoofdpijn, met name achter de ogen; spier- en gewrichtspijn; misselijkheid; braken; keelpijn; hoesten. Er kunnen ernstiger complicaties optreden die zonder behandeling levensbedreigend zijn.

Zika

Slechts 20% van de mensen die door een mug besmet zijn met het zikavirus krijgt klachten. Zikakoorts is een milde aandoening, maar het virus kan bij een zwangere vrouw microcefalie veroorzaken bij de foetus. Hierbij is de schedel te klein waardoor de hersenen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Het zikavirus kan tevens leiden tot het syndroom van Guillain-Barré: dit begint plotseling met spierzwakte (verlammingsverschijnselen) en vaak pijn, meestal in de benen.Tintelingen, een slapend gevoel en gevoelloosheid kunnen optreden. Bij +- 1 op de 4 is kunstmatige beademing nodig. Drinkvoeding kan nodig zijn. 


Chikungunya

Als een mug het alfavirus op je heft overgedragen, krijg je na 1-12 dagen Chikungunya. Het uit zich in: hoge koorts; hoofdpijn; spierpijn; ernstige gewrichtspijn; huiduitslag; oogaandoeningen. Artritis kan maanden of zelfs jaren blijven bestaan.

Gele koorts

20% van degenen die het gelekoortsvirus hebben krijgen klachten. Deze kunnen uiteenlopen van een griepje tot hoge koorts met bloedingen. 10% van de zieken overlijdt aan het virus. Er is wel een vaccin tegen maar geen medicijn voor.

Westnijlvirus

Ook bij dit virus krijgt 20% klachten. Na 3-15 dagen ontstaan milde koorts, hoofdpijn en spierpijn. Echter, in 1% van de gevallen leidt het westnijlvirus tot hersenontsteking of hersenvliesontsteking. In 4 tot 14% van de gevallen leidt dit tot overlijden.

Verschillende soorten hersenvliesontsteking

Bij virale meningitis is het hersenvlies ontstoken geraakt door een virus. Dat is net iets anders dan nekkramp, wat een bacteriële hersenvliesontsteking is. Het kan leiden tot: koorts; hoofdpijn; nekpijn en -stijfheid; braken; lichtovergevoeligheid; spierpijn en darmklachten.

Voor al deze virusinfecties geldt: hoe beter de afweer, hoe minder een virus jou kan aandoen.

Muggen te lijf?! Klik hier. Prefereer je een meer natuurlijke manier? Klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...