Wat is de oplossing voor botbreuken onder veganisten?
Uit een onderzoek langlopen (vanaf 1993) onder 55000 mensen is gebleken dat veganisten eerder hun botten breken. Door een lagere inname aan calcium en eiwit zijn de botten zachter en kwetsbaarder. Vooral heupen en benen zijn de pineut. Dit is niet nodig, let goed op je calcium- en eiwitinname!
Calcium
Calcium kun je op peil houden door het eten van de volgende voedingsmiddelen:
- Sojabonen
- kidneybonen
- snijbonen
- amandelen
- paranoten
- hazelnoten
- maanzaad
- sesamzaad
- chiazaad
- brood
- rogge
- haver
- gedroogde vijgen
- spinazie
- waterkers
- boerenkool
- rucola
- zuring
- kombu
- wakame
- nori
Eiwit
Eiwit bestaat uit verschillende aminozuren. De hoeveelheden van de verschillende aminozuren uit vlees passen beter bij onze behoefte. Vroeger werd gedacht dat je, om ook uit een vegan-dieet de juiste aminozuren te halen, je moest combineren:
- Peulvruchten met granen
- peulvruchten met noten en zaden
Dit hoeft niet, als je over de hele dag maar zorgt dat je voldoende peulvruchten, granen, noten en zaden binnenkrijgt.
Peulvruchten
- erwten
- kikkererwten
- kapucijners
- peultjes
- tuinbonen
- sojabonen
- linzen
- pinda's
Granen
- tarwe
- haver
- rogge
- gerst
- gierst
- mais
- rijst
- teff
- sorghum
Noten
- amandelen
- paranoten
- hazelnoten
- cashewnoten
- pistachenoten
- pecannoten
- wanlnoten
- kastanjes
- beukennootjes
- kokosnoten
Zaden en pitten
- lijnzaad
- sesamzaad
- maanzaad
- chiazaad
- hennepzaad
- pompoenpitten
- zonnebloempitten
- pijnboompitten
- anijszaad
- karwijzaad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten