woensdag 25 november 2020

Vegan breekt eerder, heel jezelf

Wat is de oplossing voor botbreuken onder veganisten?

Uit een onderzoek langlopen (vanaf 1993) onder 55000 mensen is gebleken dat veganisten eerder hun botten breken. Door een lagere inname aan calcium en eiwit zijn de botten zachter en kwetsbaarder. Vooral heupen en benen zijn de pineut. Dit is niet nodig, let goed op je calcium- en eiwitinname!

Calcium 

Calcium kun je op peil houden door het eten van de volgende voedingsmiddelen:

  • Sojabonen
  • kidneybonen
  • snijbonen
  • amandelen
  • paranoten
  • hazelnoten
  • maanzaad
  • sesamzaad
  • chiazaad
  • brood 
  • rogge
  • haver
  • gedroogde vijgen
  • spinazie
  • waterkers
  • boerenkool
  • rucola
  • zuring
  • kombu
  • wakame
  • nori

Eiwit

Eiwit bestaat uit verschillende aminozuren. De hoeveelheden van de verschillende aminozuren uit vlees passen beter bij onze behoefte. Vroeger werd gedacht dat je, om ook uit een vegan-dieet de juiste aminozuren te halen, je moest combineren:

  • Peulvruchten met granen
  • peulvruchten met noten en zaden

 Dit hoeft niet, als je over de hele dag maar zorgt dat je voldoende peulvruchten, granen, noten en zaden binnenkrijgt.

Peulvruchten

  • erwten
  • kikkererwten
  • kapucijners
  • peultjes
  • tuinbonen
  • sojabonen
  • linzen
  • pinda's

Granen

  • tarwe
  • haver
  • rogge
  • gerst
  • gierst
  • mais
  • rijst

  • teff
  • sorghum

Noten

  • amandelen
  • paranoten
  • hazelnoten
  • cashewnoten
  • pistachenoten
  • pecannoten
  • wanlnoten
  • kastanjes
  • beukennootjes
  • kokosnoten

Zaden en pitten

  • lijnzaad
  • sesamzaad
  • maanzaad
  • chiazaad
  • hennepzaad
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • pijnboompitten
  • anijszaad
  • karwijzaad





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...