dinsdag 8 december 2020

Lipocalin om af te vallen

 Als wij niet goed naar ons honger- en verzadigingsgevoel luisteren, kan het verzadigingsgevoel verloren gaan en insuline -resistentie optreden. Oftewel, er is geen insuline meer beschikbaar om suikers in de cellen te laten en je hebt juist meer trek, waardoor suikers in het bloed opstapelen. Diabetes kan het gevolg zijn. Doordat verzadiging niet meer optreedt, heb je constant zin om te eten.

De LCN- hormonen Lipocalin-2 en -13 kunnen het verzadigingsgevoel terugbrengen en insulinegevoeligheid verbeteren. We gaan minder eten omdat we ons sneller vol voelen. Bovendien blijft de verbranding hetzelfde, dat kan bij afvallen nogal eens op een laag pitje gaan, waardoor het afvallen (tijdelijk) stagneert.

LCN-2 en -13 kunnen dus worden ingezet bij de behandeling van mensen met obesitas bij wie de natuurlijke signalen om zich vol te voelen niet meer werken.

Let op, teveel LCN-2 is ook niet goed, dit leidt mogelijk tot ijzerstapeling. Dit kan weer leiden tot Alzheimer. Echter, volgens mijn kringredenering zou een hoger LCN-2 vaker leiden tot Diabetes waardoor Alzheimer minder vaak zou moeten voorkomen bij mensen met Diabetes. Dat is niet zo, logischerwijs. Dus misschien is het wat kort door de bocht dat hoog LCN-2 leidt tot Alzheimer, dit ziektebeeld is iets ingewikkelder dan dat.

Toch draait alles uiteindelijk om de juiste balans.

En uiteindelijk is het toch gewoon beter om zelf met al je doorzettingsvermogen de strijd aan te gaan met de die snacktrek, waardoor je uiteindelijk van nature weer meer LCN-2 en -13 gaat aanmaken. Langer een gezonde voeding volhouden, betekent dat het hongergevoel vanzelf weer minder kan worden.

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201124122921.htm

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/lcn2

http://hdl.handle.net/(...)c9-996b-873b545dfac4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Knort je maag? Alle mondiale gerechten die uit een pakje komen, kun je ook zelf maken. Zo voorkom je toevoegingen als: suiker, maltodext...